Home Management Team Professional Services Contact Us  
Telemovies Drama Series Films International TVC & Ads
 


Mustika

Type :
Religious
Directed by :
Ahmad Ibrahim Fdam
Story By :
Wahid Nasir
Featuring :
Dato’ Rahim Razali, Intan Azura, Umie Aida, Ridzuan Hasim, Fadilah Mandor, Rusdi Ramli, Ku Faridah, Rosnah: Johari, TS Jeffrey
Run-Time : 90 mins

Sinopsis

Mengisahkan seorang hartawan yang telah berkahwin lebih kurang 20 tahun, bahagia bersama isterinya tetapi sayang tidak mempunyai zuriat. Pada suatu hari, hartawan itu telah membawa isteri barunya ke rumah. Isteri muda terkejut apabila mengetahui dia bukanlah isteri pertama hartawan tersebut. Tetapi dia redha dan pasrah di atas ketentuan Tuhan. Sebagai seorang isteri yang solehah, dia tidak pernah meninggalkan solat dan rajin mengaji Al-Quran.

Isteri tua yang merasa kurang selesa dengan kehadiran isteri muda, bertambah marah dan benci apabila mengetahui isteri muda telah mengandung. Isteri tua mulai risau dan khuatir anak yang dikandung oleh isteri muda akan menguasai dan mewarisi seluruh harta kekayaan hartawan tersebut. Isteri tua bersama adik lelakinya mula merancang strategi secara halus untuk menhapuskan kewujudan isteri muda dan kandungannya. Rancangan pembunuhan ini turut dibantu oleh seorang bidan kampung. Pada suatu hari sewaktu bidan kampung meletakkan racun ke dalam makanan isteri muda, tiba-tiba kedengaran suara isteri muda mengaji Quran, dirinya terpanggil untuk tidak meneruskan niat asalnya. Dia menggigil dan mulai merasa bersalah dan insaf. Rancangan isteri tua gagal. Atas desakan isteri tua, hartawan tersebut membawa isteri muda pindah ke sebuah banglo pusaka.

Pada suatu hari, sepupu kepada isteri muda dari Thailand telah datang berjumpa dengannya secara sembunyi tanpa pengetahuan hartawan tersebut. Kesempatan ini diambil oleh isteri tua untuk menghasut suaminya. Pada satu malam, hartawan telah menangkap isteri muda bersama sepupunya yang disangka kekasih isterinya. Hartawan tanpa usul periksa dan dalam perasaan yang marah teramat sangat, telah menghalau isteri muda keluar dari rumah pada malam itu juga.

Back